• 29 april 2024

Interview 10-jarig bestaan Osborne Clarke met Niels Dolk

Kun je ons meenemen in jouw eerste jaar bij OC?
Zeker! Dat begon op 1 december 2014 als student stagiair in een hoekkamertje op het IJdok vlakbij het Centraal Station in Amsterdam. Tijdens het eindejaarsfeest kreeg ik een aanbod om per 1 januari 2015 te beginnen als advocaat stagiair. Osborne Clarke was nog maar een halfjaar actief in Nederland en voelde een beetje als een start-up. Het was geweldig om daar - als eerste advocaat-stagiair - deel van uit te maken en mee te bouwen aan de praktijk.

In het begin bestond het kantoor uit zes of zeven partners en evenveel medewerkers. De teams waren dus klein en iedereen was relatief jong. Het kantoor lag naast De Jordaan, dus even de kroeg in om client wins en andere successen te vieren was niet moeilijk.

In de herfst van 2015 heb ik besloten me volledig te richten op Corporate M&A. Dat was een bewuste keuze en markeerde, nu ik erover nadenk, voor mij het einde van de opstartfase als 'nieuweling' en 'jongste medewerker' van het kantoor. In mijn begintijd was ik actief op twee secties en daar heb ik veel van geleerd, maar Corporate M&A was en is toch echt mijn terrein.

Wat is het grootste verschil met nu en toen je begon? Zowel je eigen ontwikkeling, als ontwikkelingen binnen rechten als binnen kantoor?
Dat is heel moeilijk te zeggen, omdat er zo'n enorm verschil in perspectief zit tussen toen en nu. De bril die ik tien jaar geleden op had, met weinig ervaring en vooral leren van meer ervaren medewerkers en partners, is een hele andere bril dan ik nu op heb. Nu wordt er ook van mij verwacht dat ik 'het grotere plaatje' zie, cliënten adviseer en mensen opleid en coach.

De vergelijking tussen kantoor en mijzelf is misschien niet eens zo gek: toen ik begon, begon kantoor ook. Ik had mijn studie voltooid en een paar stages gedaan, maar ik was natuurlijk nog behoorlijk bleu in de praktijk. Ik had wel al wat levenservaring (ik was 27 jaar toen ik bij kantoor startte) en was niet het type 'stille muis'; meer een ondernemend type. Dat geldt eigenlijk ook voor kantoor: ondernemen, zoeken naar wat werkt en wat niet, en alles met veel plezier.

Fast forward tien jaar en ik durf wel te zeggen dat ik een redelijk doorgewinterde M&A expert ben die complexe transacties op het hoogste niveau doet. Dit geldt ook voor Osborne Clarke. We zijn de afgelopen tien jaar gegroeid van 'new kid on the block' tot een serieuze speler op de Nederlandse markt. Het relaxte randje en het plezier in ons werk zijn gelukkig behouden gebleven.

Als je terugkijkt op de afgelopen 10 jaar, welk advies zou je geven aan jezelf van 10 jaar geleden? En welke hoop of verwachtingen heb je voor jezelf voor de komende 10 jaar?
Op privégebied of zakelijk vlak? Ik kan op beide vlakken verschillende bedenken. Op zakelijk vlak zou ik mezelf vooral adviseren om volop te groeien en zoveel mogelijk te leren van elke transactie. Let daarbij wel een beetje op jezelf en zeg af en toe ook eens 'nee'. Wees sociaal betrokken bij het hele kantoor en niet alleen binnen je eigen clubje. Focus in de eerste jaren niet te veel en ga vooral naar alle externe evenementen, zoals de jonge balie evenementen.

Mijn persoonlijke verwachtingen voor de komende tien jaar zijn rooskleurig! Momenteel werk ik aan mijn businessplan voor de komende jaren. Ik richt me steeds meer op specifieke sectoren (Tech, Media & Mobility) en een bepaald type cliënten en transacties, naast de algemene M&A praktijk (Private Equity en, in mindere mate, Venture Capital). Vooral de focus op sectoren vind ik gaaf. Dit wordt ook internationaal aangemoedigd binnen Osborne Clarke. Ik ben dan ook veel bezig ben met internationale transacties en werk veel samen met collega's van andere kantoren.

Mijn plan is om mijn eigen praktijk verder op te bouwen en uiteindelijk partner te worden bij Osborne Clarke. Het is toch een fantastisch verhaal: van student stagiair naar partner.

Gerelateerde berichten

20 april 2022
Betaaltermijn grote onderneming aan mkb: van 60 naar 30 dagen
Vanaf 1 juli 2022 moeten grote ondernemingen rekeningen van het midden- en kleinbedrijf verplicht binnen 30 dagen betalen.
11 oktober 2022
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Bij Osborne Clarke zijn we ons bewust van de rol en impact die wij (kunnen) hebben op mens, maatschappij en milieu. Naast onze dagelijkse juridische praktijk, waarin we mensen en bedrijven helpen om problemen op te lossen en voor te bereiden op toekomstige uitdagingen, zijn we betrokken bij verschillende initiatieven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit vormt een integraal onderdeel vormt van ons kantoor en van ons beleid. Zo kijken we continu of én hoe we onze maatschappelijk impact en inzet kunnen vergroten en verbeteren.
23 januari 2024
Anouk Lanting als advocaat beëdigd
Afgelopen maand is Anouk Lanting als advocaat-stagiair beëdigd bij de Rechtbank Amsterdam. We wensen haar veel succes en plezier bij het Banking & Finance team en natuurlijk binnen Osborne Clarke.