• 27 juni 2023

Sjoerd Waagmeester over zijn werk als advocaat in het Tax team

 
Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Sjoerd Waagmeester en ik ben advocaat binnen het Tax team van Osborne Clarke.

Hoe is de sfeer binnen jullie team?

Top! Oké ik zal mij er niet zo makkelijk vanaf maken maar dat maakt het zeker niet minder waar. We hebben een hecht team van vier advocaten en de sfeer zou ik omschrijven als informeel, ongedwongen, persoonlijk en open. Op een gemiddelde werkdag wordt veel gelachen maar ook serieus met elkaar gespard over de verschillende fiscale vraagstukken. We hebben veel passie voor het fiscale vak en op maandag heeft dan ook iedereen de Vakstudie en het WFR gelezen voor ons wekelijkse vaktechnisch overleg. Er heerst een open sfeer waarin iedereen durft vragen te stellen en elkaar wil helpen om zo te blijven groeien als fiscalist. Ook is er veel vertrouwen en daardoor de vrijheid om je dag zelf in te delen. Of je nou thuis of op kantoor werkt en wat je werktijden zijn, heb je in grote mate zelf in de hand.

Waarom is jouw werk uitdagend?

Wat het werk als fiscaal advocaat bij een internationaal kantoor uitdagend maakt is dat je veel moet schakelen en op het aller hoogste niveau met de fiscaliteit bezig bent. Bijna elk rechtsgebied heeft wel raakvlakken met de fiscaliteit. Daardoor moet je als fiscalist veel samenwerken met o.a. advocaten van M&A, Finance, Real Estate en Employment van ons kantoor in Amsterdam maar ook met onze OC kantoren in het buitenland. Doordat we werken op het grensvlak van de fiscaliteit met andere rechtsgebieden, moet je problemen ook vanuit deze andere rechtsgebieden kunnen begrijpen om er uiteindelijk fiscaal iets van te kunnen vinden. Dat maakt het werk uitdagend maar ook super veelzijdig en interessant!

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

Dat is het mooie van ons werk binnen het tax team, de "gemiddelde werkdag" bestaat (gelukkig) niet! Hoewel wij natuurlijk ook gespecialiseerd zijn op gebieden die gebruikelijk zijn binnen de fiscale advocatuur (denk aan de fiscale aspecten van private equity en M&A, vastgoed en internationale structurering), blijft het werk erg breed. Ik heb dagen waarin ik in de ochtend aan het onderhandelen ben met andere kantoren over transactiedocumentatie, in de middag met de inspecteur aan de lijn hang om een rulingverzoek te bespreken, en aan het eind van de dag input mag leveren op de analyse van een excessieve vertrekvergoeding voor de loonbelasting. Van internationale vpb vraagstukken tot assurantiebelasting, echt alles komt voorbij!

Waarom heb je voor Osborne Clarke gekozen?

Heel cliché maar uiteindelijk maken de mensen een kantoor en zijn daarom ook de mensen de doorslaggevende reden geweest om bij OC te gaan werken. De partners hebben oprecht oog voor wat je capaciteiten zijn en op welke gebieden je nog kunt (en wil) groeien. Vervolgens wordt veel tijd en energie gestoken in je ontwikkeling op deze punten en wordt je gepusht om ook buiten je comfortzone te werken.

Daarnaast is de sfeer binnen kantoor echt uniek. Er zijn geen 'eilandjes' maar bij de lunch zitten alle advocaten en notarissen van verschillende praktijkgroepen en ervaringsjaren door elkaar heen en er worden veel activiteiten georganiseerd om de binding tussen alle medewerkers te vergroten. Zo is er elke week wel een borrel, padelsessie of andere activiteit om aan deel te nemen waarbij alles mag en niks moet!

Gerelateerde berichten

5 december 2022
Interview kandidaat-notaris Femke Izendoorn
Femke Izendoorn (25) is op 1 september 2022 begonnen als kandidaat-notaris bij Osborne Clarke. Zij heeft in mei 2022 de master Notarieel Recht in Leiden afgerond en in maart 2023 start zij met de beroepsopleiding.  Onderstaand haar interview voor de rubriek 'Starter van de week' op Mr. Online.
3 oktober 2022
Electronic signatures, not as perfect as it seems?
Using apps instead of pens & printers for signing contracts offers many advantages. Platforms such as Docusign/Adobe Sign makes signing contracts as easy as reading and sending e-mails on your phone. It saves trees, saves time compiling documents and, hopefully, chasing people for signatures. It can furthermore add security encryption to the document protecting its authenticity. Dutch (lower) case law however shows that improper use of electronic signatures can have adverse consequences. This article gives you an insight on the potential risks when using electronic signatures.
26 april 2022
New legislation on reclaiming training costs and 'ancillary activities' clauses: are your em
Employers will need to check their employment agreements as EU Directive containing various employment law obligations is to be implemented