Algemeen

Interview met Casper en Maartje over hun werkervaing in Barcelona

Het Osborne Clarke TREK programma biedt medewerkers van OC de mogelijkheid om voor een bepaalde periode vanuit één van de internationale OC kantoren te werken, kennis te vergroten en relaties op te bouwen. Maartje Tan en Casper Schnepper hebben afgelopen najaar ons Nederlandse kantoor verruild met met het Osborne Clarke kantoor in Barcelona waar ze 3 maanden verbeleven. Lees hier hun ervaringen.

Wie ben je en wat doe je? 

 • Casper: Ik ben Casper, ik ben (midlevel) associate in het Corporate M&A Team.
 • Maartje: Ik ben Maartje, ik ben ook een midlevel associate maar dan in het Employment, Pensions & Incentives team

Hoe zou jij werken bij OC Barcelona omschrijven?

 • Casper: Het was anders dan in Amsterdam. Ze werken daar in een kantoortuin wat ik gezellig vond, maar soms ook wel een uitdaging. De (relatieve) rust van een 'eigen kamer' miste ik.  
 • Maartje: Als een hele leuke, leerzame en interessante ervaring. Het werk wat ik deed was ook gewoon het werk wat ik in Nederland zou doen. Ik bleef op afstand meedraaien met mijn eigen team. Omdat je tussen de Spaanse collega's zit, krijg je toch mee hoe het er daar aan toe gaat. Iedereen was heel aardig en betrok je bij de dagelijkse gang van zaken.

Hoe breng je je tijd daar graag door als je niet werkt?

 • Maartje: Buiten, genietend van het lekkere weer! Na werktijd en in de weekenden heb ik veel van de stad en omgeving gezien, gewinkeld, gedronken, gegeten etc. dus kortom: veel genoten van het Spaanse leven. 
 • Casper: Buiten! Omdat het weer zo goed is, breng je veel tijd buiten door. Het gaat allemaal wat langzamer. Je hebt het gevoel alsof de dag langer duurt en verder hetzelfde als Maartje; veel gezien in en rondom de stad, diverse uitstapjes gemaakt en (heel) veel gezien van de lokale horeca.

Wat is iets wat je hebt geleerd daar?

 • Casper: Wat ik geleerd heb, is dat je zelf in de hand hebt hoe dingen uitpakken. Je moet er zelf echt wat van maken. De mensen zijn allemaal vriendelijk en behulpzaam, maar je krijgt uiteindelijk wat je er zelf instopt. Dus je moet ook pro-actief zijn en op mensen af durven stappen. 
 • Maartje: Ja daar ben ik het wel mee eens. Je moet soms echt out of de comfort zone. 

Wat valt er op aan de Spaanse werkcultuur?

 • Maartje: Vooral de werktijden zijn wat anders. Qua tijden houden veel mensen de siësta aan waardoor de dag wat verschuift ten opzichte van de Nederlandse werkdagen. 
 • Casper: Het is daar in sommige opzichten wat individualistischer (bij gebreke aan een betere omschrijving). Ze kennen niet echt een kantoorbrede cultuur van samen lunchen/eten en borrelen. Rondom lunchtijd (13:00-15:00/15:30) sporten veel mensen en op vrijdagmiddag togen mensen rond 13:00 naar huis.

Wat vind je de meerwaarde van het TREK Programma?

 • Casper: De hele ervaring: ander land, andere cultuur, kennismaken met buitenlandse OC-collega's/kantoor, nieuwe stad en mensen leren kennen en zien hoe het er daar aan toe gaat. 
 • Maartje: Het is gewoon de hele ervaring inderdaad: nieuwe stad, nieuw kantoor, nieuwe mensen. Een leuke afwisseling op het dagelijkse (werk)leven in Amsterdam.
 • Casper: Ja je hebt daar mensen echt leren kennen en de manier waarop zij werken. Dat maakt de samenwerking ook makkelijker, naar de toekomst toe. Als mensen nu iets van jou nodig hebben of vice versa, is dat nu heel anders dan wanneer je iemand nog helemaal niet kent of hebt ontmoet. Voor de samenwerking naar de toekomst is het echt een hele goede. 
 • Maartje: Ja dat is inderdaad echt zo, de lijntjes zijn korter. Dus wat dat betreft heeft het TREK programma gebracht waar je toch op hoopt van te voren. 

Zou je het aanraden aan andere collega's om deel te nemen aan TREK?

 • In koor: Ja zeker!
 • Maartje: Je leert je buitenlandse collega's (en eventueel cliënten)  kennen en waardoor dus de samenwerking wat makkelijker wordt. 
 • Casper: En ook voor je zelfredzaamheid. Je moet het zelf allemaal regelen. Natuurlijk faciliteert kantoor bepaalde zaken wel, maar uiteindelijk moet je het zelf regelen, zelf een appartement vinden. Je moet zelf je weg vinden in de stad, op mensen afstappen. 
 • Maartje: Dat iedereen daarnaast (buiten kantoor om) voornamelijk Spaans spreekt maakt het ook een leuke uitdaging. 
 • Casper: ja ik zou het echt aan iedereen aanraden. Ook omdat Barcelona natuurlijk een superleuke stad is en het lekker weer is. Als ik een cijfer zou moeten geven? Dan geef ik een 9. En dat ene punt aftrek is omdat we na 3 maanden weer weg moesten.
 • Maartje: Ik ook zeker een dikke 9!

Gerelateerde berichten

26 april 2022
New legislation on reclaiming training costs and 'ancillary activities' clauses: are your em
Employers will need to check their employment agreements as EU Directive containing various employment law obligations is to be implemented
11 oktober 2022
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Bij Osborne Clarke zijn we ons bewust van de rol en impact die wij (kunnen) hebben op mens, maatschappij en milieu. Naast onze dagelijkse juridische praktijk, waarin we mensen en bedrijven helpen om problemen op te lossen en voor te bereiden op toekomstige uitdagingen, zijn we betrokken bij verschillende initiatieven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit vormt een integraal onderdeel vormt van ons kantoor en van ons beleid. Zo kijken we continu of én hoe we onze maatschappelijk impact en inzet kunnen vergroten en verbeteren.